שיפוץ הבית או הדירה – איך לשרוד את זה בשלום?

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

החלטתם לשדרג את רמת החיים, נאגר לכם קצת כסף בצד ומתחשק לכם להתפנק בחידוש הבית. אני בעד – לא רק שתשפרו את רמת החיים אלא גם תשביחו את הנכס שלכם ושוויו, ומחקרים רבים מראים קשר ישיר בין הבית בו אתם גרים למצב המנטלי שלכם. לכו על זה בכל הכח! בדרך לשם – תעברו קשיים רבים. החל מעומס בכל התפעול הלוגיסטי והמעשי של השיפוץ, דרך התעסקות עם בעלי מקצוע שכדאי שיהיו יעילים, טובים ואדיבים, ועד קשיים מול בן או בת הזוג עקב שוני בטעם האישי והתקציבים שמוקדשים לשיפוץ, והתמודדות עם התקופה הלא פשוטה של זמן השיפוץ.

בשלב הזה חשוב לציין ששיפוץ כשיש תקציב או כסף שהתאגד לו בצד, תוכנית חסכון שנפתחה או משהו בסגנון – זו אופציה טובה מאוד לנצל את הכסף שנחת עליכם. שיפוץ הבית או הדירה גם יעניק לכם חיים משודרגים ואיכות חיים טובה יותר, וגם ברוב המקרים אפשר להסתכל עליו כמו השקעה לטווח ארוך – כי שיפוץ ב50,000 שקל לדוגמא, בדרך כלל מעלה את ערך הדירה ב100,000 שקל, ובסופו של דבר יוצא משתלם ושמי שיקנה ממכם את הבית בסופו של דבר יחזיר לכם את עלות השיפוץ.

 

טיפים כדי לנהל את זה נכון עוד לפני שהשיפוץ התחיל

  • הגדירו את המטרות והיעדים הסופיים, וחלקו הכל לפי סדר עדיפויות. קחו בחשבון שמה שנמצא בעדיפות נמוכה – יכול להיות וידחה, יבוטל או ישתנה אם תהיה בעיה תקציבית. חשוב לעשות "תן וקח" עם בן או בת הזוג כי יש דברים שיותר חשובים לו ויש דברים שיותר חשובים לה.
  • חלקו את השיפוץ לדברים שיקלו עליכם את ההתנהלות, ודברים שיראו טוב בעין. אם אין לכם מספיק מקום בארונית הקטנטונת במקלחת והמראה שם קטנה מידי בשבילכם – להגדיל את הארונית והמראה יקל עליכם בחיי היומיום. אם בא לכם להחליף את הקרמיקה המתיישנת באותו חדר מקלחת כדי שיהיה יפה יותר – זה צורך אסטתי. אתם אנשים שונים ולכן יש סיכוי שלאחד מכם יהיה חשוב יותר הדברים הפונקציונליים ולאחד הדברים הויזואליים והאסתטיים. נסו לתת מקום לצרכים של הצד השני.
  • המנעו מהקשבה עיוורת לשיווק. החליטו מראש מה כן ומה לא, ואם הקבלן של השיפוץ מציע דברים נוספים, אל תשכחו שיש לו אינטרס חזק למכור לכם יותר וקחו כל מה שהוא אומר בערבון מוגבל – עשו אבחנה בין מה שאתם לא רוצים או צריכים למרות שהוא גורם לזה להשמע נוצץ ומדליק, ובין מה שיכול לשרת אתכם ואתם יכולים לאשר לו לבקשתו. גם כשאתם עושים סיבובי קניות בחנויות רהיטים או איקאה או מה שזה לא יהיה – אל תשכחו שהמקומות האלו הם מקומות שיווקיים מכירתיים ואתם צריכים לעשות אבחנה חדה בין מה שנדרש ואתם רוצים, ויהיה טוב ויעיל עבורכם, ובין מה שמוכרים לכם בכח.
  • כשאתם בונים את התקציב – בדקו כמה יש לכם לטובת השיפוץ ותכננו את השיפוץ לפי הסכום שאתם יכולים להוציא, אל תתפתו לתכנן מה ואיך לשפץ ואז לראות כמה זה עולה. התכנון צריך לבוא מתוך התקציב אל השיפוץ ולא להפך. השאירו מקום להוצאות לא צפויות שעשויות ובהחלט יצוצו בדרך! סדר בניהול התקציב יעשה לכם סדר בראש – נהלו רשימה מסודרת באקסל שתראה לכם מראש מה העלויות הצפויות והסכום של הכל ביחד, ועבדו ועדכנו את הטבלה הזו לאורך הדרך בזמן אמת כדי להשאר עם האצבע על הדופק.

 

טיפים לבחירת בעל המקצוע שישפץ לכם את הבית

  • נתחיל בכלל האצבע החשוב ביותר – רק בעלי מקצוע עם הסמכה ורישיון. אם זה חשמלאי, מהנדס, קבלן שיפוצים או כל דבר – רוב הדברים האלו מוסדרים מול המדינה וקיימת רגולציה שתזהיר אתכם מראש עם מי כדאי ועם מי לא כדאי לעבוד. דרשו לראות את כל האישורים, ההסמכות והתעודות לפני המילה הראשונה עם בעל המקצוע וודאו שהוא עוסק במקצועו על פי החוק במדינת ישראל – אתם לא רוצים להגיע לכתבת תחקיר מדאיגה בטלויזיה, שבה מנצלים את העובדה שאין לכם תקרה או אין לכם רצפה לטובת רייטינג, נכון? אחרי שוידאתם שהעוסק במלאכה עושה זאת עם כל האישורים הנדרשים ועל פי חוק, קחו מישהו שהמליצו לכם עליו מניסיון, נסו לא לקחת מישהו אחרי שקיבלתם עליו המלצה יד שניה – כלומר שמישהו שאתם מכירים "שמע" עליו שהוא טוב. אני ממליץ רק מישהו שעבד מול בעל המקצוע ישירות בשיפוץ בעבר. קחו את ההמלצה ממישהו שאתם סומכים עליו ומכירים היטב, מאחר ואנשים שרחוקים ממכם ינסו "לקמבן" עבודה לחברים או המכרים שלהם, לא על סמך המלצה אמיתית. בקשו לשמוע על פרוייקטים שאותו קבלן או בעל מקצוע היה מעורב בהם בעבר, ובדקו איך הפרוייקטים התנהלו. התרשמו מבעל המקצוע באופן אישי בפגישת הכרות ושימו לב שאתם לא מסונוורים ממחיר טוב או לא טוב, כי המחיר חשוב אבל לא הדבר היחידי בכלל שיש לשקול. שימו לב שאחרי שיוצאים לדרך – אותו בעל מקצוע צריך להגדיר לכם לפרטי פרטים את העבודה שלו בכתב ולהתחייב על חומרים, איכותם, לוחות זמנים, אחריות על העבודה – כל מה שחשוב למעשה, במסודר. אל תסמכו על מילה בודדת שיוצאת לבעל המקצוע מהפה אם היא לא כתובה. מה שלא נכתב ונחתם – לא יתקיים. מוסר התשלומים שלכם מול בעל המקצוע צריך להיות מדורג – ככל שהעבודה מתקדמת. בתור שלב ראשוני, מקובל לספק לבעל המקצוע עלויות שמכסות את ההוצאות הראשוניות שלו בלבד, ולשלם בהדרגה עד לסיום העבודה.

 

טיפים כדי לשרוד את זה ולשמור על הזוגיות

נגיד את זה מראש, חד וחלק: אתם תתווכחו, תלחמו וזה עשוי להיות לא נעים. כשמשפצים יש מאבקי כוחות, הבדלים בטעם האישית, סדרי העדיפויות ביניכם – וסביב הכל יש את נושא הכסף שהוא גם ככה רגיש וטעון. הנה כמה טיפים לאיך לשרוד את השיפוץ מבלי לאבד את הזוגיות, הרי אתם משפצים בעיקר עבור חיים טובים ונוחים יותר עבור שניכם כזוג בהרבה מקרים.

 

  • התקציב והחלוקה שלו הוא הנושא המרכזי לריבים ומחלוקות כשיוצאים לשיפוץ. אתם מדמיינים את השיפוץ בצורה אחת, אבל חשבון הבנק שלכם עשוי להכתיב לכם צורה אחרת. ואז כשמגיע הרגע לוותר על משהו – על כף המאזניים יש בצד אחד את מערכת השמע הקולנועית שהאישה רוצה בסלון, אל מול הגדלת שטח העבודה והשייש במטבח שבה הגבר מעוניין. לא תמיד יהיה אפשר את שניהם ואתם צריכים לראות מה עולה יותר, האם המחיר באמת שווה את הצורך, לתעדף פונקציונליות מול נוחות, ולעשות החלטות תוך כדי תקשורת בריאה, תן וקח, בצורה אחראית ובוגרת. נהלו על הדברים משא ומתן. אם הגבר ויתר על משהו, האישה תצטרך לוותר על משהו אחר בהמשך הדרך. אם שטח העבודה והשייש במטבח קטן ומציק, אסור לשכוח שמדובר בשינוי פונקציונלי שמשפיע מיידית על כל תושבי הבית (שאוכלים אוכל שיוצא מהמטבח), ומערכת שמע יוקרתית בסלון הוא בגדר נוחות ולוקסוס לעומת השיפוץ הדרוש במטבח. במאבק בין שיפוץ תשתית החשמל או הצנרת (במידה והמצב שלהם גרוע) ובין דברים כמו החלפת הקרמיקה באמבטיה – אם אין תקציב לשניהם – התשתית תנצח. אין מה לעשות, יש דברים חשובים ונחוצים יותר בהגדרה, ובקביעת סדרי העדיפויות צריכים להיות שותפים שני בני הזוג תוך כדי שהם מנהלים על כך שיחה בריאה ובוגרת.

 

  • נסו לחלק את התקציב במידת האפשר שווה בשווה, תוך התחשבות במה שחשוב יותר ומה שחשוב פחות. הכוונה היא, שאם התקציב לכל השיפוץ הוא 80,000 ש"ח, אחד מבני הזוג יקבל כ-40,000 לצרכים שלו, והשני את ה-40,000 הנותרים. דרך נוספת לתכנן את התקציב הוא לקחת את מה ששני בני הזוג רוצים ומסכימים עליו מראש – נאמר – שיפוץ תשתית שחובה לעשות והחלפת המקלחון לאמבטיה שזה חשוב לשניהם – העלות של הדברים האלו תצא לדוגמא 20,000 ש"ח שלגביהם בני הזוג מסכימים, ואת השארית אפשר לחלק (פחות או יותר) בין בני הזוג. חלוקת התקציב שווה בשווה היא אמנם נושא בעייתי (שכן צריך להתחשב בסדרי עדיפויות ריאלים, מה הכרחי יותר ומה פחות וכדומה) אבל כשמכוונים לשם, לכל בן זוג יש "תקציב משלו" וזה מנטרל הרבה אינטריגות מיותרות.
  • וודאות לגבי העלויות הצפויות לכם יורידו הרבה תחושות לא טובות שיובילו למריבות. גשו לכמה בעלי מקצוע כדי לקבל הצעות מחיר – חלק יהיו כנים יותר וחלק פחות. חלק יתנו לכם הצעות נמוכות בסיסיות והשיטה שלהם היא להסביר לכם אחרי שמתחילים לעבוד שאם רוצים דברים אחרת יש לזה עלויות נוספות, והם יעמיסו על המחיר הראשוני שנתנו תוך כדי. חלק יורידו אתכם מהעץ ויהיו כנים יותר כבר בהתחלה. תמונת מצב אמיתית והערכה נכונה ככל האפשר כבר מהרגע הראשון תעזור למנוע ויכוחים מיותרים בין בני הזוג אחר כך.
  • יש הבדל מובנה בין גברים ונשים – בדרך החשיבה – והיא בדרך כלל לפי הסטריאוטיפים שאתם מדמיינים בראש. גברים יתעניינו המון פעמים במחיר לפני שהם שוקלים מה טיב המוצר או השיפוץ המתוכנן, ורק אחר כך ינסו להבין את התועלות, איכות החומרים והתחזוקה שלהם. נשים ירצו עיצובים מורכבים, יתעניינו בפרקטיות והתחזוקה, ואם אלו יקבלו ציון גבוה, הן יעדיפו להשקיע בדיעבד גם מחיר גבוה אחרי שישמעו אותו.
  • תכנון מסודר מראש יעזור לכם להבין לקראת מה אתם הולכים ביחד כזוג. תכננו מראש את התקציב ואל תהיו תלושים מהמציאות – ודאו מה המחירים לפני שיוצאים לדרך באופן אמין. אם צריך – בקרו בחנויות של ציוד ומוצרים, קרמיקות, מטבחים וכדומה – כדי שתקבלו מושג אמיתי לגבי העלויות שצפויות לכם. 
  • שמרו כסף להפתעות – אם יש לכם תקציב של 100,000 לשיפוץ, לפחות 20,000 אם לא אפילו 30,000 שמרו בצד מחוץ לתוכניות והתכנונים – עבור הוצאות מפתיעות לא צפויות שיצוצו במהלך השיפוץ. יהיו כאלו כמעט בוודאות, ובמידה ובמקרה שלכם לא, תמיד תוכלו להוסיף דברים מגניבים לשיפוץ או לשמור את הכסף שחסכתם בצד לצרכים אחרים.
  • אל תקפצו מעל הפופיק. זה נושא שיוצר נואשות ותסכול רב בין בני זוג, לא תמיד במהלך השיפוץ עצמו – לפעמים ההשלכות של זה מתגלות רק בסיום השיפוץ. משתגעים, רוצים עוד, משפצים מעל היכולת התקציבית שלכם, לוקחים הלוואה שמנה לטובת העניין, ואז הבית משופץ שופרא דה שופרא לפי הדרישות והרצונות שלכם ואתם חיים בתוך פנטזיה… רק עם חור גדול בכיס. ואז, צצים על פני השטח תסכול וחרדות כי המצב הכלכלי בבית משתנה, וזה לא מאפשר לכם להנות מהשיפוץ כלל וכלל. במקום זה מתווכחים, רבים והמציאות הופכת להיות קשה ולוחצת, ולא נהנים מהשיפוץ כי עסוקים בלריב ולהיות חרדים.
  • בחרו ה-כ-ל מראש! את הדגמים והחומרים המדוייקים, עוד לפני שיוצאים לדרך. ברזים, מזגן, תוספות גבס, חיפויים, דלתות, ידיות, משקופים, חומרים, מטבע, תאורה – הכל. כשתגיעו אם ידיעה לגבי אופי שיפוץ מדוייק יותר – תקבלו הצעת מחיר מדוייקת ופחות כללית מבעלי מקצוע, תדעו לאן אתם הולכים ויהיו פחות הוצאות לא צפויות – ומערכת היחסים הזוגית שלכם תסבול מהרבה פחות קשיים ותסכולים סביב השיפוץ כתוצאה מכך.
  • היו ראליים והגיוניים. אל תריבו על דברים קטנים כמו איזה ברז יהיה בחדר המקלחת. בסופו של דבר את הברז אתם פוגשים פעם או מקסימום פעמיים ביום ל-3-4 דקות בלבד. אם כבר רבים קצת (שגם זה בסדר), שיהיה על נושאים גדולים ומרכזיים של מה בכך, דברים שאתם נמצאים לידם ומשתמשים בהם המון, מספר פעמים ביום לזמנים ארוכים.
  • הפרידו פנטזיה מהמציאות, קחו בחשבון שהסיכוי שתחרגו או תרצו לחרוג מהתקציב גבוה, והסיכוי שהשיפוץ הזה יראה כמו שרציתם בהתחלה, כשהוא נגמר – נמוכה למדי. זה משהו ששני בני הזוג חייבים להבין כדי לא להשתגע ולשגע אחד את השני – בסוף המון פעמים קורה שזה עולה יותר (וכאן נכנסים לתמונה הכסף ששמרתם בצד להפתעות שדיברתי עליו קודם) ויוצא לא לגמרי כמו שתכננתם. תהנו ממש שיצא ומה שיש לכם בסופו של דבר ביד, ואל תשכחו לתלות תחושות טובות, עידוד, פרגון ואהבה אחד בשני לטובת מה שיצא מהשיפוץ, לא לטובת מה שבסופו של דבר לא יצא כמתוכנן.

 

תמיד, אבל תמיד תזכרו שלא משנה מה, גם אם התכנון היה לקוי, הקבלן היה מגעיל, רבתם והתווכחתם הרבה ובסוף אתם מרגישים שבן הזוג קיבל יותר ואתם פחות, בבקשה, תהנו מזה כשזה נגמר. בסוף זה תמיד נגמר ובשורה התחתונה – אתם חיים בבית טוב יותר ויפה יותר בסיום, ואיכות החיים שלכם משתדרגת. נסו לשים בצד את התלאות שעברתם תוך כדי השיפוץ והמריבות, ולהתפנק על איכות החיים המשודרגת שלכם בסיום.

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא