נסח טאבו הוא תעודת הזהות של נכס מקרקעין והוא קריטי למי שרוצה לבצע עסקה עם הנכס המדובר. נסח הטאבו כולל בתוכו את כל הפרטים החשובים על הנכס. החל משמות הבעלים, מיקום הנכס, מספר הגוש והחלקה בה הנכס נמצא ועד הערות חשובות כמו שעבודים שקיימים על הנכס או הזהרות קנייה.
מתי צריך להשתמש בנסח הטאבו?
בגדול התשובה היא, תמיד כשרוצים לבצע איזושהי פעולה עם הנכנס. נסח הטאבו קריטי במיוחד לרוכש, כי כך הוא יכול לוודא שהוא לא קונה חתול בשק.
כשרוכשים דירה צריך לוודא שמה שרשום בנסח הטאבו תואם למציאות הקיימת. ראשית ואולי הדבר הכי טריוויאלי, לוודא שאכן מי שמוכר לך את הנכס הוא זה שרשום בתור הבעלים. הדבר השני זה לברר שאכן פרטי נסח הטאבו המוצגים לך הם מתאימים לדירה המדוברת, שהכתובת נכונה ושפרטי הגוש והחלקה תואמים.
בנסח הטאבו מופיעים הפרטים המלאים של הנכס וזה כולל בתוכו את כמות החדרים וסיווגם, אין דין חדר שינה כדין מסתור כביסה. בנסח יופיע מידע אודות אזורים בשטח המשותף של הבניין אשר מוצמדים לדירה כמו, מחסן, חנייה או גינה.
השלב הבא בבדיקת נסח הטאבו הוא ההזהרות השונות, בקטגוריה הזו נכנסות הזהרות המונעות את מכירת הדירה (כמו הזהרה שהדירה כבר נמכרה לגורם אחר), הודעות על משכנתא או עיקולים ושעבודים אחרים שקיימים על הדירה.
הזהרות ורישומים חשובים נוספים הן חריגות מהיתרי בנייה כשבפועל עם נושא זה לא מספיק לבדוק את נסח הטאבו היות ובשביל לאשר אותו ניתן להשתמש בכל תשריט שהמפקח יקבל לידו, תשריט הבנייה הזה לא חייב להיות זהה להיתרי הבנייה בפועל שהתקבלו מהעירייה. בדירות שנבנו אחרי שנת 2011 תוצג הערת הזהרה בטאבו במידה והתשריט ששימש את המפקח לא היה התשריט המאושר על ידי העירייה. בכל מצב מומלץ לבדוק בעצמכם את היתריי הבנייה כדי שלא תגלו כשתרצו למכור את הדירה בעתיד שקיימים חדרים או מרפסות שאינן קיימות בהיתר הבנייה המקורי.
סוגי נסח טאבו
קיימים מספר נסחי טאבו, ההבדל ביניהם הוא המידע שמופיע, עד כמה הוא מקיף ומפורט.
- נסח מלא – בנסח זה מופיע המידע המלא אודות החלקה או הדירה (בבית משותף).
- נסח היסטורי – כאן יופיע מידע הכולל את ההיסטוריה של הנכס, החל מהבעלים הראשון של הנכס ועד הבעלים הנוכחי. נסח זה מאפשר לבדוק שהיסטוריה של הנכס תקינה ולא היו איתו בעיות בעבר.
- נסח היסטורי סרוק – מידע היסטורי מלפני שנת 1991, נסח זה רלוונטי למי שקונה דירה בבניין שנבנה לפני שנה זו.
- נסח מרוכז – מדובר על מידע מרוכז, ללא פרטי הרישום, על כל הדירות בבית משותף (בניין מוגדר כבית משותף במידה ויש בו שתי דירות ויותר והוא נרשם בפנקס הבתים המשותפים).
- נסח חלקי – הכולל מידע חלקי על החלקה, זאת במקרים בהם קיימים מעל 50 בעלי זכויות. נסח זה ניתן לקבל רק בלשת רישום המקרקעין בה הנכס רשום.
איך מוצאים נסח טאבו?
היום הוצאת נסח טאבו היא פעולה פשוטה יחסית, ניתן לעשות זאת באופן מקוון באינטרנט, כך מקבלים נסח חתום בחתימה אלקטרונית מאושרת ומאובטחת.
הנסח המקוון נחשב לנסח רשמי לכל דבר אך ורק בהתניה שהוא נשאר בצורה דיגיטלית. הדפסה של הנסח גורמת לאיבוד של מעמדו הרשמי.
במקרים חריגים ניתן להוציא את נסח הטאבו בלשכת רישום המקרקעין שבה הנכס רשום. המסמך שמתקבל במצב זה הוא נסח רשמי חתום ומאושר.
בשביל להוציא את הנסח יש צורך במספר מסמכים, ראשית צריך להצטייד במספר הגוש והחלקה ובמספר התת חלקה במקרה של דירה בבניין משותף.
אופציה נוספת זה למצוא את מספר הספר והדף של הרישום.
מידע זה ניתן לקבל מהמוכר או בכניסה לאתר של המרכז למיפוי ישראל. מומלץ לבדוק את המידע שנמסר על ידי המוכר על ידי אימות שלו באתר ש המרכז למיפוי ישראל וזאת כדי לוודא שאכן המידע שקיבלתם תואם את הדירה אותה אתם רוצים לרכוש.
תשלום
יש צורך לבצע תשלום אגרה בסך של כ-15 שקלים לנסח רגיל, בכדי לקבל את הנסח הנחוץ, שימו לב שאם החלטתם להוציא את נסח הטאבו דרך לשכת רישום המקרקעין תצטרכו להגיע לשם עם אישור תשלום. את התשלום במקרה זה ניתן לעשות באינטרנט דרך אתר שירות התשלומים הממשלתי, בעמדות התשלום המוצבות בלשכות רישום המקרקעין או בדואר באמצעות שוברי תשלום אותם מקבלים בלשכה. במידה ובחרתם להפיק את הנסח באינטרנט יהיו הוראות מפורטות על התשלום במהלך תהליך הפקת הנסח, הכל נעשה במקום, במהירות.
תהליך הפקת הנסח
אחרי שהוצאתם את הנתונים הרלוונטיים תוכלו להיכנס לשירות התשלומים הממשלתי ושם לבחור בהזמנת נסח מקוון או ללחוץ על הקישור כאן. באתר הזה תקבלו את כל ההנחיות הרלוונטיות.
בעמוד הראשי תצטרכו לבחור את שיטת החיפוש, האם זה לפי גוש וחלקה, האם יש תת חלקה או אם תרצו לחפש לפי ספר ודף. לאחר מכן תבחרו את סוג הנסח הרלוונטי ותמלאו את הפרטים שבידכם. במעבר לעמוד הבא תצטרכו לבצע את התשלום, על ידי בחירת האופציה של תשלום דרך כרטיס אשראי ומילוי הפרטים. חשוב מאוד למלא את המייל הנכון היות וקובץ הנסח נשלך בצורת PDF לכתובת המייל אותה הזנתם.
חשוב לדעת שבמידת הצורך תוכלו לאחזר את הנסח המקוון בטווח של עד 48 שעות מתאריך ההפקה הראשוני, בשביל זה תצטרכו לשמור את פרטי התשלום.