חושבים לקנות דירה בפרברים? יכול להיות שמרכז תל אביב הוא לא ממש בשבילכם תקציבית, ואתם רוצים להתרחק קצת מהמרכז כדי להצליח לשאת בעלויות הנדל"ן הגבוהות בארץ; ואז, במהלך תהליך החיפוש, המחקר, הרכישה או הבירורים מתעורר לתוך חייכם מונח חדש שלא הכרתם מעולם: "היטל פיתוח". שימו לב, היטלי פיתוח יכולים להגדיל את העלויות שלכם משמעותית במידה ויוטלו עליכם. מה זה בעצם? איך מתמודדים עם זה והאם אפשר להוריד את היטלי הפיתוח במקרה שלכם? כל המידע בכתבה הבאה.
מה זה היטל פיתוח?
אם קניתם דירה או קרקע עבור דירה לבנייה באזור לא מרכזי, מאוד יתכן שתשתיות בסיסיות באזור הדירה לא קיימות או לקויות מאוד בבסיסן. במקרים שכאלו, תחוייבו לשלם היטל פיתוח – מס שיגבה על ידי הרשות המקומית, תאגיד המים והביוב או כל גורם אחר שאחראי על פיתוח תשתית עירונית כדי שתבנה אותה התשתית באזורכם. תחוייבו לשלם את היטל הפיתוח עוד לפני שתקבלו היתר בניה, כלומר – עוד לפני שתוכלו להתחיל את הבנייה בפועל באזור. באמצעות הכסף שיגבה מכם, תוכל להקים הרשות העירונית שאחראית באזור שביל, כביש, מדרכה, תעלת ניקוז, תשתית מים, תשתית ביוב או כל דבר אחר שנדרש ואינו קיים באזור המיועד למגורים.
למה צריך לשלם היטל פיתוח
רבים מכם בוודאי יודעים שחלק מהעלויות שיש לרשות עירונית בנושא תשתיות משולמות באופן שוטף דרך תשלומי ארנונה ומיסים עירוניים אחרים, ולכן תוהים לגבי הצורך לשלם היטלי פיתוח באזור מגורים מסויים עוד לפני שהחלה הבנייה. היטל פיתוח מיועד לאזורים בהם התשתית לא קיימת לחלוטין וצריך להקים תשתית מאפס (או כמעט מאפס), בדרך כלל באזורים מרוחקים או נידחים יותר. לאחר הקמת התשתית, התחזוקה והטיפול בה אכן יגבה מכם באמצעות המיסים אליהם אתם רגילים לשלם באופן שוטף וחודשי לרשות העירונית. התעריפים שתדרשו לשלם עשויים להשתנות מרשות לרשות ואינם אחידים באופן מדיני, כך שתצטרכו לקבל הערכה ספציפית לאזור המגורים בו אתם מתכננים לרכוש קרקע או דירה.
סוגים של היטלי פיתוח
היטלי פיתוח מתחלקים לחמישה סוגים עיקריים:
- צנרת מים – היטל שנועד עבור מימון של הנחת צינורות שיעבירו אל הברזים בביתכם מי שתייה.
- תשתית ביוב – היטל פיתוח שנועד לממן תשתית לניקוז וביוב בסביבה המיועדת שבה תרצו לגור.
- סלילה – היטלי פיתוח מסוג סלילה נועדו לממן סלילה של כביש או מדרכה.
- תיעול – היטלי תיעול מטרתם לממן הנחת תשתית ניקוז, כדי שמי גשמים לא יצטברו ויציפו את הרחוב או את הבית החדש שלכם.
- שטח ציבורי פתוח – היטלי פיתוח מסוג זה מטרתם פיתוח של גן, גינה, פארק ציבורי או גני שעשועים באזור המגורים.
יש מה לעשות? הקלה, הפחתה או ביטול היטלי פיתוח
אם קיבלתם הודעה על כך שתאלצו לשלם היטלי פיתוח לפני שהתחלתם בנייה באזור מסויים, אתם בוודאי מתעניינים לדעת אם יש דרך להקל את רוע הגזירה. אז אעשה ספוילר קטן ואגלה כבר מעכשיו – כן, בהרבה מקרים אפשרי בהחלט לקבל הנחה, הפחתה ואפילו לבטל סוגים מסויימים של היטלי פיתוח שקיבלתם. מאחר ומדובר בהליך ביורוקרטי מתיש ומייגע ככל הנראה לא תוכלו לבצע את התהליך לבד אלא תאלצו לשכור שירותים של בעל מקצוע (בדרך כלל עורך דין המתמחה בתחום) כדי שיעזור לכם וילווה אתכם בתהליך.
למה צריך בעל מקצוע, ובפרט עורך דין? מפני שמדובר בתביעה של ממש כנגד הרשות העירונית, או נגד הרשות שאחראית על התשתית (תאגיד המים, לדוגמא). עורך דין מקצועי שמכיר את נבכי החוק יוכל לנצל סעיפים בחוק כדי להבהיר בתביעה מדוע יש היטלים שצריכים לרדת או להתבטל, ובכך לחסוך לכם עלויות רבות. נסו לאתר עורך דין שאחרי שבדק את פרטי המקרה הספציפי שלכם, יוכל לבקש אחוזים מתוך העלויות שחס לכם, כך שהמחיר שהוא ידרוש גם ישתלם לכם בכל מקרה. אם המקרה שלכם גבולי מידי, יתכן ולא תמצאו עורך דין שמוכן לגבות אך ורק על בסיס הצלחה – ואז תוכלו לדעת שהסיכויים לא לטובתכם.
כמה זה עולה לי…?
אז לפני שאתם רצים לעורך דין כדי לנסות ולהיעזר בשירותיו כדי לשלם פחות או לבטל חלק מהיטלי הפיתוח שקיבלתם – בוא נראה אם יש בשביל מה לרוץ ויש טעם להתנגד להיטל שנתבקשתם לשלם.
אז קודם כל – היטלי הפיתוח צריכים להתבסס על הנכס, שטחו הבנוי והשטח הלא בנוי שלו. בדרישה לתשלום היטל פיתוח צריך להיות אזכור מסודר של שטח הקרקע ושטח הנכס כחלק מחישוב העלויות, והשטחים שמוזכרים שם צריכים להיות תואמים למציאות. במקרים חריגים, יש רשויות שמבקשות תשלום של היטלי פיתוח כפונקציה של נפח מבנה מגורים במקום כפונקציה של שטחו; זה עשוי לקרות במיוחד עם מדובר במבנה קומות או מבנה שגובהו אינו סביר ביחס לסטנדרט.
שנית, אי אפשר לתת תשובה חד משמעית אחידה בנוגע לעלויות – מאחר והעלויות משתנות מרשות לרשות. לפי אזור המגורים שלכם, היטלי פיתוח דומים יכולים להיות מתומחרים שונה מאזור מגורים אחד למשנהו. העלות שתדרשו לשלם תלויה בגורמים רבים ומחושבת לפי העלויות של הנחת התשתית בפועל (הרשות מנסה לכל הפחות לכסות את עלויות הפיתוח כאשר היא מחשבת את ההיטל שתצטרכו לשלם), וכמו כן גורמים נוספים כמו מבנים נוספים באזור, מבנים נוספים עתידיים שיבנו באזור, כך שהעלויות יכולות להתחלק במקרה הצורך בניכם לבין דיירים נוספים (קיימים או עתידים) באזור המגורים.
הקבלן או היזם לא יכול לשלם את העלויות האלו עבורי?
בעבר, היה נפוץ שהיזם או הקבלן של פרויקט מסויים יהיה אחראי על הנחת התשתית בפועל, וכך התושבים שבאים להתגורר באזור היו פטורים באופן חלקי או מלא מהיטלי פיתוח, שכן אלו היו מגולמים במחיר הדירה. היה מדובר במצב של WIN-WIN. הקבלן היה מרוצה – עבודתו ורווחיו היו גדלים. האזרחים שבאו להתגורר באזור נהנו – הם לא קיבלו דרישות תשלום של היטלי פיתוח, אלא שילמו את עלויות פיתוח התשתיות כחלק מהעלות עבור הדירה אותה רכשו, ובנוסף הם שילמו אך ורק לגורם אחד – הקבלן או היזם, במקום לשלם בנוסף גם לרשויות שמניחות את התשתיות החדשות.
אפילו הרשות עצמה נהנתה מהמצב, שכן היא לא הייתה צריכה לדאוג להנחת תשתיות בעצמה, אלא מייצאת את המטלה ליזם הפרויקט, וזה גם היה חוסך לה בעלויות שכן המון פעמים היטלי הפיתוח שהוטלו על התושבים שבאו להתגורר באזור מסויים לא כיסו בפועל את העלויות. לצערם הרב של כל הנהנים מהסכם שכזה, החל מיוני 2011 אין זה מותר בחוק יותר שהרשות תפעיל הסכם שכזה מול היזם, ועליה לדאוג לתשתיות ולגביית היטלי פיתוח בעצמה.